Pretraživanje
Izdvojeni dokumenti

Plan aktivnosti na pulskim tržnicama za 2019. godinu 

Plan dogadjaja Trznica doo Pula za 2019_19082019.pdf (767.4 KB)

13.07.12.

Događanja u svibnju i lipnju

Protekla dva mjeseca, svibanja i lipnja, bila su iznimno aktivna na pulskoj tržnici. U petak, subotu i nedjelju (18., 19. i 20. svibnja), u organizaciji udruge Istarski eko proizvod (IEP) i Tržnice d.o.o. Pula, održan je trodnevni Eko sajam od 9 do 13 sati. Gosti tog subotnjeg jutra na pulskoj tržnici bili su predstavnici Turističke zajednice Vodnjana koji su najavili BumbarBike Marathon i treći po redu Festival samoniklog ljekovitog i jestivog bilja.

Protekla dva mjeseca, svibanja i lipnja, bila su iznimno aktivna na pulskoj tržnici.

U petak, subotu i nedjelju (18., 19. i 20. svibnja), u organizaciji udruge Istarski eko proizvod (IEP) i Tržnice d.o.o. Pula, održan je trodnevni Eko sajam od 9 do 13 sati. Gosti tog subotnjeg jutra na pulskoj tržnici bili su predstavnici Turističke zajednice Vodnjana koji su najavili BumbarBike Marathon i treći po redu Festival samoniklog ljekovitog i jestivog bilja.

U nedjelju, 20. svibnja 2012. godine, u organizaciji gradske tvrtke Tržnica d.o.o. Pula i u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica (UHT), održan je prigodni program uručivanja certifikata proizvođačima prema projektu „Certificiranje seljačke tržnice“. Certifikat pod nazivom "Proizvod hrvatskog seljaka" uručen je obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) te tvrtkama i obrtima.

Uručivanje certifikata održano je po prvi puta 2010. godine te je namjera nastaviti s ovom vrijednom akcijom. Uručivanjem certifikata o proizvodnji voća i povrća te još ponekih proizvoda sastavni je dio projekta promicanja domaće poljoprivredne proizvodnje te prodaje voća i povrća garantiranog teritorijalnog porijekla.

Certifikate je dobilo ukupno 11 proizvođača. Prigodni program uručivanja započeo je u 11.45 sati na prostoru pored fontane na Trgu 1. svibnja. Proizvođačima su certifikate uručili Fabrizio Radin, zamjenik gradonačelnika Grada Pule, Niko Pervan, predsjednik UHT-a, tajnik UHT-a Miljenko Ernoić I Renato Perc direktor Tržnice d.o.o. Pula. Certifikate su dobili sljedeći proizvođači: OPG BOŽIĆ iz Pomera, OPG PERUŠKO iz Pule, OPG DOBROVIĆ iz Pule, STANCIJA KUMPARIĆKA d.o.o. iz Cokuna (Krnica), OBRT VESNA LOBORIKA iz Loborike, OPG MIRKOVIĆ iz Pule, OPG JURCAN iz Vintijana, OPG ERMAN iz Pule, OPG PETROVIĆ iz Pule, OPG JURAS iz Šišana i OPG ŠIKIĆ iz Pule.

Cjelokupni projekt je pokrenula Udruga hrvatskih tržnica (UHT) i Zajednica udruga hrvatskih povrćara još 2006. godine s ciljem označavanja povrćarskih kultura proizvedenih na području Republike Hrvatske, a koje se izravno na ovlaštenim tržnicama nude potrošačima. Oznaka „Proizvodi hrvatskog seljaka“ registrirana je u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo RH kao zajednički i jamstveni žig. Vlasnik Oznake je Udruga hrvatskih tržnica. Projektom se želi očuvati i poticati tradicionalni način direktnog plasmana domaćih i kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda od proizvođača do krajnjeg potrošača, te se na taj način isticati važnost očuvanja i unapređenja hrvatskog ruralnog prostora. Također je cilj stjecanje povjerenja kupaca u domaće, svježe i zdravo voće i povrće koje na tržnici nude certificirana obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

Porijeklo i kvalitetu proizvoda garantira Komisija koje obilazi gospodarstva, a sastavljeno je od predstavnika Tržnice d.o.o. Pula i Hrvatske poljoprivredne komore Istarske županije.

U tijeku prigodnog programa, certificiranim proizvođačima uručeni su certifikati koje će istaknuti na prodajnom mjestu, pregače bordo boje s logom „Proizvod hrvatskog seljaka“ te poseban rub/stolnjak za stolove koji će isticati certificirane proizvođače.

Zaštita plasmana domaćih i kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda promovirana ovom akcijom, pokušat će na još jedan način približiti kupcima mogućnost izbora. Isticanjem certificiranih proizvođača kupac će moći izabrati između proizvoda za koje postoji garancija da su proizvedeni na označenim OPG-ima (obrtima, tvrtkama) i onih ostalih proizvoda.

U subotu, 26. svibnja 2012. godine, održana je sada već tradicionalna manifestacija Mirisi i okusi Istre. Organizator je tvrtka Tržnica d.o.o. Pula, a cilj manifestacije je podržati proizvođače autohtonih proizvoda istarskoga kraja. 

Posjetitelji pulske tržnice mogli su uživati u degustiranju i kupnji domaćih sireva i suhomesnatih proizvoda, izvrsnog bakalara tvrtke Alden, ekstra djevičanskog maslinovog ulja i raznih proizvoda OPG-a Fiore iz Krnjalože, meda i pčelinjih proizvoda OPG Bodiš te kozjih jogurta sa Stancije Kumparička iz Cukuna. Bilo je u ponudi i svježeg ekološkog povrća OPG-a Nenad Kuftić, posebnih istarskih suvenira obitelji Radola iz Štinjana te suvenira i proizvoda od maslinovog drva OPG-a Brig iz Barbana. Proizvode od lavande nudila je Lavanada Bel, a ljekovita hladno prešana ulja tvrtka Dr.Omega. Ručno rađene prirodne sapune imala je na svojem štandu obitelj Predan iz Vodnjana. 

Bogata ponuda proizvoda bila je izložena na štandovima pored zgrade tržnice (uz fontanu) od 9 do 13 sati.

Subota, 9. lipnja, bila je ponovno u znaku eko proizvoda. U organizaciji Tržnice d.o.o. Pula i udruge Istarski eko proizvod (IEP), održan je malo drugačiji Eko sajam na pulskoj tržnici.

Naime, kako su Dani antike tada bili zavladali ulicama Pule, tako se i Eko sajam pridružio te podržao ovu vrijednu manifestaciju. Svi uključeni proizvođači nudili su ekološki proizvedene proizvode odjeveni u stilu antičke tržnice. Na štandovima pored zgrade pulske tržnice, na trgu pored fontane, od 9 do 13 sati moglo se kupiti i degustirati sada već poznate proizvode eko proizvođača.

Bilo je u ponudi svega, od svježeg povrća i prerađevina od povrća, žitarica, meda, lavande i lavandinih proizvoda, zdravih i ljekovitih ulja sve do suvenira od maslinovog drva.