20.02.12.

11. Ucvirkenfest u subotu, od 10.00 do 12.00 sati

Ucvirkenfest

Zemlja čvaraka i meda

O mlijeku ćemo eventualno drugi puta. Nego, jeste li primijetili da što mi više godina dodajemo Ucvirkenfestu, to je sve manje domaćih čvaraka na tržištu! Sve nam je teže za ovu feštu naći zvijezdu od čvarka. Morat ćemo pokrenuti njegovu zaštitu, ako se ovako strmoglavo nastavi spuštati njegova, za čovječanstvo važna, karijera. Naš prilog zaštiti i očuvanju ovog segmenta materijalne baštine bit će i dalje Ucvirkenfest, sve dok ne pritisnemo domaće prerađivače mesa da u proizvodni program svakako uvrste i proizvodnju čvaraka, ucvirki, ocvirki, žmara…

Možete li vjerovati kako se jeftino brane? Kažu, utovljene svinje više nemaju slanine! Ma kakvo to meso može biti, ako svinja nema bar dva i pol prsta slanine? Ne smiju priznati da tu istu slaninu stavljaju u kobasice, salame, paštete, mesne nareske. Ako i naprave malo čvaraka, nose ih doma i eventualno podijele najužoj rodbini. A mi ostali ovisnici moramo i dalje kupovati austrijske i njemačke čvarke po 140 kuna. I tužno se prisjećati onog nekadašnjeg okusa domaćeg čvarka poslije kolinja.
Izađimo na ulice! Pardon, na Tržnicu u subotu i provjerimo je li još koji mali čvarak ostao za malu carsku gozbu.

Kuharski majstori od Ucvirkenfsta su ove godine zvjezdani kuharski tandem, Deniz Zembo i Damir Modrušan, iz pulskog restorana Amfiteatar. Specijalna gošća je Sandra Nedeljko, iz međimurskog restorana Mamica, koji se proslavio baš na ovakvim i sličnim tradicionalnim jelima, a ovom prigodom će ih prezentirati.

Glavni pokrovitelj fešte je Tržnica Pula, uz podršku Turističke zajednice Istarske županije. Sponzori su nam tvrtka Dims, Šuško, Milan Buršić, Vinobile.
Od 10.00 do 11.00 sati podijelit ćemo oko 300 porcija graha s ucvirkima i palentom i eventualno ponešto čvaraka. Od 11.00 do 12.00 ponudit ćemo posebnim gostima i novinarima, jela koja je kreirao kuharski dvojac Zembo/Modrušan. Na Ucvirkenfestu svirit će Braća Bernobići.

Živjelo njegovo visočanstvo – Žmara!

Budimir Žižović i
Agencija Avenue